Op donderdag 3 december opende minister Schultz van Haegen de Spiegelwaal bij Nijmegen. Als kanovaarders weten we natuurlijk dat je wildwater eigenlijk opent door een eerste bevaring. Die heeft plaatsgevonden op zondag 29 november 2015.

De Spiegelwaal is ontstaan door een geul te graven die de scherpe bocht in de Waal afsnijdt. De loop van de rivier wordt dus korter gemaakt. 
Het verval dat in de 2 klometer van de Spiegelwaal zit, wordt geconcentreerd bij een inlaatsluisje aan de oostzijde. Daar ontstaat een leuke en soms ook stevige stroming.

Reportage van TV Gelderland

NKSV De Batavier en Watersport Nijmegen hebben gesprekken gevoerd met Rijkswaterstaat, maar zij (of de projectorganisatie belast met de bouw van de inlaatsluis) hadden niet veel oren naar de recreatieve kant van waterwerken. Sterker nog, op aangeven van hoe leuk wildwater is en het spelen in de stroming zijn ze begonnen met het plaatsen van hekwerken in de syphons. Alles wat we gezegd hebben is tegen ons gebruikt.

De situatie aan de inlaatzijde van het sluisje is nu echt om heel verdrietig van te worden. Hier komen eerst takken, gras en plastic voor de roosters te zitten. Incidenteel ook honden en kinderen die in het water vallen of het gevaar niet goed inschatten.

Aan de uitstroom kant is het echter nog best aardig voor kanovaarders. Er zijn 6 buizen van 1,5 bij 1,5 meter doorsnede, waar zo'n 2 tot 3 kubieke meter per buis per seconde door zal stromen. Bij elke waterstand in de Waal verandert de stromingscombinatie achter de buizen dus weer en er zal nagenoeg het hele jaar te spelen zijn in de stroming. Opkanten, traverseren en oversurfen zijn heel goed te oefenen en leuk voor beginners en slalom trainingen. bekijk het filmpje maar eens.

Als NKSV De Batavier het voor elkaar krijgt om te verhuizen naar een lokatie aan De Spiegelwaal, zullen eigenlijk alle disciplines goed getraind kunnen worden: wildwater (incl. slalom, afvaart, freestyle), grootwater (toer- en zeevaren) , kanopolo, vlakwatersprint en marathon. Dat alles op een lokatie in het hart van de stad, maar toch ook met verbonden met een geweldige natuur (natura 2000 gebieden).

 

instroom kldraaikolk